fbpx
NaslovnicaCovid19Slovenija donirala Crnoj Gori 42 hiljade doza Moderna vakcina

Slovenija donirala Crnoj Gori 42 hiljade doza Moderna vakcina

Podgorica, (MINA) – Slovenija je donirala Crnoj Gori 42 hiljade doza Moderna vakcina protiv COVID-19, vrijednosti više od milion EUR, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Državni sekretar u tom resoru Veljo Čađenović rekao je da je Slovenija donacijom vakcina potvrdila da je veliki prijatelj Crne Gore i dobar komšija, uvijek spreman da pomogne, posebno u izazovnim vremenima pandemije izazvane koronavirusom.

“Slovenija se, kao i uvijek do sada, pokazala kao veliki prijatelj Crne Gore, a resorno ministarstvo i Vlada su veoma zahvalni na svemu i nastojaćemo da odnosi između dvije države budu još bolji”, kazao je Čađenović na primopredaji donacije.

On je rekao da je zadovoljan što solidarnost ipak nije iščezla, i dodao da ljudi i dalje vode računa jedni od drugima.

Navodeći da je vrijednost donacije više od milion EUR, Čađenović je istakao da Crna Gora sada ima u ponudi i Modernu vakcinu.

On je apelovao na sve da se nastavi imunizacija koja, kako je kazao, pomaže da se pandemija COVID-19 lakše prevaziđe.

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker kazao je da donacijom vakcina Slovenija dodatno pokazuje solidarnost u borbi na suzbijanju pandemije COVID-19.

“To dokazuje i koliko su dobri odnosi između naše dvije zemlje, da smo tu u blizini i zbog toga želimo da Slovenija bude i više prisutna i pruži pomoć i podršku Crnoj Gori u borbi protiv pandemije COVID-19”, rekao je Presker,

On je kazao da vjeruje da će Slovenija i dalje nastaviti da budu solidarna sa Crnom Gorom i da radi sve što je potrebno da bi se pandemija suzbila u što karaćem roku.

Presker je podsjetio da je Slovenija Crnoj Gori do sada u dva navrata donirala zaštitnu opremu namijenjenu prevenciji od zaraze COVID-19, u vrijednosti više od 200 hiljada EUR.

On je kazao da je Slovenija, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, do sada raznim državama ukupno donirala više od dva miliona doza vakcina, kako bilateralno tako preko mehanizma COVAX, a da je od 2020. godine za borbu protiv COVID 19 državama u razvoju namijenila skoro 12 miliona EUR.

Presker je pohvalio zdravstvene radnike u Crnoj Gori koji, kako je naveo, rade odličan posao, liječe zaražene virusom COVID-19 i čine sve da bi se spriječilo širenje bolesti.

“Pridružujem se pozivu ljudima da slušaju struku, da se vakcinišu i nadam se da će ove vakcine dobro služiti u odabiru i doprinijeti suzbijanju pandemije”, rekao je Presker.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Podgorica, (MINA) - Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo...