fbpx
NaslovnicaCovid19Poslednje analize osobe iz Bijelog Polja negativne

Poslednje analize osobe iz Bijelog Polja negativne

Podgorica, (MINA)- Rezultati poslednjih analiza osobe iz Bijelog Polja kod koje je registrovan koronavirus bili su negativni, ali se status tog slučaja neće promijeniti dok se ne otkloni i najmanja sumnja na eventualnu infekciju, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Institut je, kako su podsjetili, u nedjelju u sklopu proširenog rutinskog testiranja, registrovao slučaj infekcije novim koronavirusom u Bijelom Polju.

Iz Instituta su kazali da su, iako su rezultati testa bili granični, zbog epidemiološkog rizika koji je postojao za širenje obolijevanja u najbližoj okolini, preduzete sve mjere koje su za cilj imale adekvatno spriječavanje svakog daljeg evenutalnog širenja infekcije u okolini.

“Rezultati poslednjih analiza kod pomenute osobe su bili negativni što opet nije dovoljno da bi se slučaj odbacio i vratio normalnim radnim obavezama zbog teoretske opasnosti i epidemiološkog rizika koji nosi po svoju okolinu”, rekli su iz Instituta.

Oni su naveli da će se uzorkovanjem i testiranjem nastaviti i da status slučaja neće biti mijenjan sve dok se ne otkloni i najmanja sumnja na eventualnu infekciju.

Iz Instituta su naveli da je taj slučaj od početka epidemiološki bio izuzetno izazovan jer niti je bilo simpotma infekcije niti je utvrđena i najmanja indicija koja bi ukazivala na mogući izvor infekcije, kao ni na mogući način inficiranja.

“Kao mjera dodatne predostrožnosti, odlučeno je da se oboljela osoba i njeni najbliži kontakti institucionalno izoluju, da se započne sa redovnim dnevnim praćenjem i uzastopnim uzorkovanjem kako bi se komplenta situacija sagledala i ispratila do kraja”, kazali su iz Instituta.

Oni su rekli da sva uzorkovanja obavljena u okolini – radnoj i porodičnoj nisu otkrila druge slučajeve obolijevanja.

Najčitanije