fbpx
NaslovnicaCovid19Posebne mjere i za Herceg Novi, zatvaraju se kafići u još tri...

Posebne mjere i za Herceg Novi, zatvaraju se kafići u još tri opštine

Podgorica, (MINA) – Posebne mjere, kojima su ranije obuhvaćeni Budva i Tivat, važiće i za Herceg Novi, osim dijela koji se odnosi na izlazak građana iz te opštine, a zabrana rada ugostiteljskih objekata, osim u Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Kotoru i Ulcinju, važiće i u Danilovgradu, Tuzima i Baru.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare Instituta za javno zdravlje (IJZ), zabrana rada privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost ne odnosi se na goste koji su smješteni u hotelima od sedam do 18 sati.

Direktor IJZ-a Igor Galić kazao je da je dozvoljena priprema i izdavanje hrane po porudžbi, ketering, od sedam do 22 sata uz potvrdu poslodavca.

„U tim opštinama naređuje se zabrana rada automata za prodaju hrane, pića i drugih napitaka u okviru benzinskih pumpi“, rekao je Galić.

Kako je kazao, zabranjeno je i organizovanje zabavnih i rekreativih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima, kao što su luna parkovi i panoramski točak.

Galić je kazao da su kompanije i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima obavezni da uklone mobilijar.

On je rekao da će negativan PCR test pri ulasku u Crnu Goru, uz postojeće države, biti obavezan i za San Marino, Luksemburg, Andoru, Slovačku, Bugarsku i Bocvanu.

Galić je kazao da je trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori izuzetno složena i da je široko rasprostranjena lokalna transmisija virusa.

Prema njegovim riječima, zabrinjava ukupan broj preminulih tokom prethodne sedmice i opterećenost zdravstvenog sistema.

„Imali smo povećan broj testiranja u odnosu na neki prethodni period. Broj pozitivnih slučajeva u odnosu na broj testiranih je i dalje od 25 do 30 odsto“, naveo je Galić.

On je dodao da je povećan i broj opština koje su u četvrtoj rizičnoj kategoriji i u kojima je četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva koronavirusa na 100 hiljada stanovnika veća od 1.200.

Galić je saopštio da je zauzeto 75,8 odsto COVID postelja u bolnicama opredijeljenim za to.

On je kazao da se u izolaciji nalazi 21 ljekar, 56 tehičara i 14 nemedicinskih radnika.

Infektolog u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), Ana Bubanja, saopštila je da su u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u državi hospitalizovana 122 pacijenta, od kojih je 55 životno ugroženo.

Prema njenim riječima, u KCCG se trenutno nalazi pet pacijenata na mehaničkoj ventilaciji i 18 na neinvazivnoj ventilaciji.

Bubanja je saopštila da je na Klinici za infektive bolesti hospitalizovano 38 pacijenata, od kojih je 14 životno ugroženo, dva su na mehaničkoj ventilaciji, a jedan na neinvazivnoj.

“Na Internoj klinici hospitalizovano je 70 bolesnika, od kojih je 38 životno ugroženih”, saopštila je Bubanja.

Kako je dodala, na ostalim klinikama nalazi se 14 pacijenata, od čega na Institutu jedan pacijent koji je na mehaničkoj ventilaciji, na Ortopediji deset bolesnika, a Onkologiji i Kardiohirurgiji po jedan životno ugroženi pacijent.

Specijalista medicinske tehnologije u KCCG, Mina Gazivoda, rekla je da će linija (na broj 1555) za pružanje psihološke podrške i pomoći od sjutra ponovo biti u funkciji.

Prema njenim riječima, linija je besplatna i ona će funkcionisati svakog radnog dana od devet do 18 sati, a vikendom od devet do 15 sati.

„Linija će funkcionisati u koordinaciji sa drugim sistemima od značaja kako što su policija i Hitna pomoć“, rekla je Gazivoda i dodala da je servis omogućen u saradnji sa KCCG-om i Telekomom.

Na pitanje novinara da li zatvaranje lokala može dati rezultate s obzirom na to da se ljudi sa “kafama za ponijeti” okupljaju na trgovima i u parkovima, Galić je kazao da će novim mjerama biti zabranjena prodaja kafe na automatima, benzinskim pumpama i ugostiteljskim objektima.

On je, na pitanje da li se onkološkim pacijentima preporučuje vakcinacija, kazao da se vakcinacija preporučuje osobama koje nijesu u akutnoj fazi bolesti, ali da se oni moraju konsultovati sa svojim doktorima.

Galić je objasnio da mjere zabrane kretanja koje su na snazi u Budvi, Tivtu i Herceg Novom ne važe za turiste.

“Turisti mogu da napuštaju teritoriju opštine i vrate se ukoliko imaju vaučer koji će dokazati da odlaze na tu destinaciju i vaučer hotelskog ili privatnog smještaja pri povratku”, rekao je Galić i dodao da taj dio reguliše policija.

Na pitanje da li osobe koje su alergične na vakcinu protiv gripa smiju da se vakcinišu protiv Covid 19, Galić je naveo da se obično radi o alergijskim reakcijama na komponente vakcine.

“Ako se te komponente nalaze i u vakcini za Covid 19, te osobe ne mogu da primaju vakcinu”, saopštio je Galić.

Na pitanje da uporedi rad i rezultate Komsije i savjeta za borbu proti koronavirusa i Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), Galić je rekao da svi rade najbolje što mogu u datom trenutku da epidemiju stave pod kontrolu.

On je, upitan zašto su pojedini gradovi zatvoreni, a na granicama ulaze potencijalno zaražene osobe koje mogu ući u te opštine, kazao da već duže traže rigoroznije mjere koje uključuju PCR testove prilikom ulaska u Crnu Goru, ali da su svjesni da ti testovi ne mogu dati sliku da li je osoba koja ulazi bolesna ili ne.

“Nema toliko turista koji bi ugrozili građane Crne Gore. Veća opasnost je lokalna transmisija. Tek po suzbijanju lokalne transmisije možemo reći da nas neko ko dolazi može ugroziti”, dodao je Galić.

Na pitanje da li je povećana smrtnost usljed prisustva novog soja koronavirusa, Galić je ukazao da je povećan broj preminulih na nedjeljnom nivou, što je dovelo Crnu Goru među deset država sa najvećim brojem smrtnih slučajeva.

“Može biti posljedica novog britanskog soja ali za sada nemamo naučne studije kojima bi mogli to da tvrdimo”, dodao je on.

Galić je rekao da bi Fajzerova vakcina, koja je bila prva najavljena, trebalo biti dostupna u prvom kvartalu godine.

Na pitanje zašto je u Tivtu, Budvi i Herceg Novom uvedena onlajn nastava, a u drugim opštinama u kojima je takođe velika stopa obolijevanja đaci i dalje prate nastavu u školama, Galić je odgovorio da mjere za onlajn nastavu daje Ministarstvo prosvjete na osnovu epidemioloških podataka koje im IJZ dostavlja.

„Budva, Tivat i Herceg Novi se razlikuju zbog toga što je bila velika stopa četrnaestodnevne incidencije na osnovu koje smo donijeli mjeru za prelazak na onlajn nastavu“, pojasnio je Galić.

Govoreći o okupljanjima građana koja su se mogla vidjeti prethodnih dana, Galić je kazao da se to ne može spriječiti na pravi način jer zakon koji daje veća ovlašćenja inspekciji nije donešen.

On je napomenuo da sada imaju problema u bazi gdje pokušavaju da nađu najbolji uvid u situaciju na terenu.

„Možda nemamo 8,4 hiljade aktivnih slučajeva, s obzirom na to posmatramo četrnaestodnevni period, tako da ćemo možda mijenjati metodologiju na koji način ćemo aktivne slučajeve da prezentujemo“, pojasnio je Galić.

Galić je kazao da je podatak više od 75 odsto popunjenosti bolničkih kapaciteta zabrinjavajući.

„Kapaciteti bolnica još mogu da se prošire,ali generalno je to zabrinjavajući podatak i govori o epidemiji koja je već dvije tri sedmice na većem nivou“, naveo je Galić.

Najčitanije

Air Montenegro dočekao milionitog putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro danas je opslužila svog milionitog putnika i...