fbpx
NaslovnicaCovid19Mugoša: Situacija vrlo komplikovana i izazovna

Mugoša: Situacija vrlo komplikovana i izazovna

Podgorica, (MINA) – Epidemiološka situacija u Crnoj Gori vrlo je komplikovana i izazovna, jer je nivo lokalne transmisije koronavirusa veoma visok, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša i upozorio da zbog velikog broja oboljelih funkcionisanje zdravstvenog sistema može biti ugroženo.

On je na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela poručio da svi treba da krenu da primjenjuju mjere, jer smo „na visokom nivou transmisije virusa, kada za nekoliko dana može da bude ugrožen sistem“.

„U kovid ambulantama radi se besomučno, ne staje se. Pritisak je ogroman, kućne njege jedva da stižu da obiđu sve bolesne, što znaći da idemo ka onom kad više neće moći svakom da se ukaže pomoć“, kazao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, ukoliko zdravstveno osoblje posustane zbog preopterećenja, neće imati drugi izbor osim uvođenja još restriktivnijih mjera.

„Puno je izazova ovih dana. Ako ne počnemo da poštujemo mjere, imaćemo, strah me, vrlo, vrlo, lošu situaciju“, poručio je Mugoša.

On je najavio da u IJZ-u razmišljaju da, kada prođe 15 dana i vide kako su uvedene mjere uticale na epidemiološku situaciju, predlože da djeca idu u školu i kada neka opština pređe u treću ili četvrtu grupu, a da škole budu samo zatvorene u momentima kada je uvedeno kompletno zaključavanje cijele države.

Na pitanje novinara kako komentariše to što je Ministarstvo prosvjete obavezalo učenike da dolaze na provjere znanja uprkos odluci da se nastava odvija onlajn i da li su ti učenici i njihove porodice zdravstveno ugroženi, Mugoša je odgovorio da je škola sigurno mjesto, da to nije svakodnevni odlazak, nego u tačno definisano vrijeme i po definisanim pravilima.

„I dalje smo pri tome da je škola najsigurnije mjesto. Djeca od prvog do petog razreda su najbezbjednija, jer su poslušna“, dodao je Mugoša.

On je, na pitanje o efektnosti zatvaranja države na dvije sedmice zbog migracija između opština, kazao da su mjere donešene sa ciljem da se što manje ugrozi mentalno zdravlje, i da se nađe mjera.

„Problem je u poštovanju mjera. Kovid migracija se dešava. Ako vidimo da se situacija u gradovima u kojima je uveden treći i četvrti stepen ne poboljšava, onda ćemo morati da kao odgovorni predložimo još neke mjere. Vidjećemo koje i kakve, ali svakako ćemo imati u vidu običaj određenog broja stanovnika“, naveo je Mugoša.

Upitan da prokomentariše to što su mnogi Podgoričani, otkako je na snazi zabrana rada ugostiteljskih objekata, odlaze u druge opštine i tamo provode vrijeme u ugostiteljskim objektima, Mugoša je naveo da ne mora sve da se zabrani, ali da se podrazumijeva da svi treba da budu pošteni prema sebi i drugima.

„Kada bi se tako ponašali znali bi da uvođenje mjera u Podgorici zbog visoke lokalne transmisije znači da ljudi iz Glavnog grada treba da se drže tih pravila i ne treba da odlaze iz Podgorice jer mogu da prenesu infekciju na ljude iz drugih opština“, kazao je Mugoša.

Govoreći o radu inspekcijskih organa, Mugoša je naveo da se stalno insistira na tome da se više radi, strože, proaktivnije.

„Međutim, u ovoj situaciji to nažalost očito izostaje, a onda se i više zloupotrebljava“, rekao je Mugoša.

Govoreći o dnevnim kapacitetima Instituta za PCR testiranje, Mugoša je naveo da je nivo obrade, kada imaju sve na raspolaganju, preko hiljadu testova dnevno.

„Problem je tržište, jer svi traže testove, potrošni materijal. Svaki put kada je kasnila isporuka tog materijala morali smo da pošaljemo uzorke, inače bi mogli da obradimo sve bez problema“, dodao je Mugoša.

Brzi testovi, kako je naveo, prije svega su uvedeni kako bi se ubrzala i pojednostavila dijagnostika.

Mugoša je kazao da je u Crnoj Gori hospitalizovano 319 kovid pozitivnih pacijenata, od čega su 17 teški pacijenti.

„U Kliničkom centru Crne Gore nalazi se 68 kovid pacijenata, u Opštoj bolnici u Nikšiću 55, beranskoj 40, barskoj 74, u Opštoj bolnici u Bijelom Polju 41“, naveo je Mugoša.

On je rekao da je u pljevaljskoj bolnici hospitalizovano osam pacijenata, u Brezoviku 30 i u Kodri tri.

Mugoša je, upitan da procijeni stvarni broj oboljelih od kovid 19, naveo da su procjene sa koronavirusom prilično nezahvalne i da je infekcija u Crnoj Gori na nivou od jedan odsto.

„U ovih sedam hiljada sigurno ima hiljadu slučajeva više nego što je realno, ali ne stižu da se otpišu“, kazao je Mugoša.

On je, upitan kada će se steći uslovi da se neka od kovid bolnica stavi u funkciju, kazao da se vodi računa o kadru, kapacitetima i o svim mogućim opcijama.

„Privremene kovid bolnice funkcionišu u pripravnosti. Za uspostavljanje kovid bolnice potrebno je otprilike dva dana. Imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazimo i da imamo još prostora unutar zdravstvenog sistema za povećanje od 150 do 170 kreveta, još nijesmo u situaciji da postavljamo privremene bolnice“, rekao je Mugoša.

On je kazao da žele da u uslovima koji su prilagođeniji pacijentima, sprovode njihovo liječenje, a ako ne bude drugog izbora, biće postavljene privremene bolnice.

Najčitanije