fbpx
NaslovnicaCovid19Mugoša: Mjere se ne poštuju, moguće i zaključavanje

Mugoša: Mjere se ne poštuju, moguće i zaključavanje

Podgorica, (MINA) – Uvođenje novih mjera, koje će biti strože od postojećih, moguće je već od subote ukoliko ne dođe do pada broja inficiranih,upozorio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša.

On je u emisiji Boje jutra na Televiziji Vijesti rekao da građani nijesu previše posvećeni niti poštuju mjere.

“Zaravnili smo krivu, ali je i dalje visoka. Sve mjere bi trebale da dovedu do pada inficiranih i to zavisi isključivo od toga da li ćemo poštovati mjere”, rekao je Mugoša.

On je kazao da nijesu samo žurke dovele do većeg broja zaraženih i da je dobio i slike sa sahrane u Bijelom Polju, sa više od 100 automobila.

“Rekli smo da to ne može i da se ne dozvoljava. Vidite koliki je porast na sjeveru i on se poklapa i sa slavama. Zato imamo porast broja broja inficiranih u Bijelom Polju, Beranama, Pljevljima, Nikšiću”, upozorio je Mugoša.

On je dodao da su pokušali da predlože mjere tako da se ne zatvori privreda, imajući u vidu stanje u zemlji.

Mjere, kako je istakao, moraju da se poštuju striktno.

“Činjenica je i da to u Crnoj Gori ne ide baš lako i jednostavno. Strah me da će se mjere samo produžavati umjesto da se sve završi za tri do četiri sedmice. Ovako se samo mrcvarimo” rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, zdravstveni system je opterećen, ali se i dalje održava.

On je najavio da ako mjere ne daju rezultata i ako ne dođe do pada broja inficiranih sledeće subote “ići sa novim mjerama i sigurno će biti strože od ovih sad”.

On je kazao i da su do velikog broja inficiranih dovela masovna okupljanja i više od stotinu svadbi u septembru koje su odžavane uprkos zabrani.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je daleko od kolektivnog imuniteta.

Direktor IJZ je podsjetio da je Crna Gora krenula u proces nabavke i da je uplatila avans za vakcinu.

Upitan da li će se ići u masovno testiranje, Mugoša je rekao da je broj testiranja u Crnoj Gori velik.

“Masovno testiranja je velik izazov u organizacionom smislu. Više sam za to da se nađe načina da svi poštujemo mjere i tako izađemo iz ove situacije”, kazao je Mugoša.

Najčitanije