fbpx
NaslovnicaCovid19Iz BIH se u Crnu Goru može i sa negativnim testom od...

Iz BIH se u Crnu Goru može i sa negativnim testom od 20 EUR

Podgorica, (MINA) – Građani Bosne i Hercegovine (BiH) u Crnu Goru mogu da uđu sa negativnim serološkim testom na virus covid-19, koji je jeftiniji od PCR testa, saopšteno je na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Herceg Novi.

Sanitarna inspektorka Karmela Mujičić objasnila je da Institut za javno zdravlje (IJZCG) priznaje negativan PCR test, ELISA serološki ili ECLIA test, s tim da je važno da bude urađen u za to akreditovanoj laboratoriji.

„Kada su u pitanju razlike između testova koje priznaje IJZCG značajna je ona u cijeni, jer PCR košta oko 100 EUR, dok serološki oko 20 EUR. Važna stavka je i vrijeme potrebno da stignu rezultati, koje je za serološki test najčešće znatno kraće, do nekoliko sati“, pojasnila je Mujičić.

Prema njenim riječima, PCR testove građani BiH mogu uraditi samo u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli, ali ELISA serološki test se može uraditi i u laboratorijama u drugim gradovima, na primjer u Trebinju.

”To znači da ljudi iz Crne Gore koji idu u Bosnu i Hercegovinu, recimo poslovno u Trebinje mogu u tom gradu završiti posao, uraditi test za nekoliko sati i vratiti se nazad”, kazala je Mujičić.

Navodi se da takozvani “brzi testovi” na covid-19, koji su se odnedavno pojavili na tržištu, nijesu validni, jer se smatra da je riječ o nepouzdanoj metodi.

„Osjetljivost i specifičnost PCR testa i seroloških ispitivanja ELISA metodom su mnogo veći, a izvode se detaljnije i preciznije u odnosu na “brze testove”“, dodaje su saopštenju.

PCR test, kako je pojašnjeno, služi za detektovanje virusa i radi se na osnovu brisa iz nosa i ždrela, dok se serološki test radi iz krvi i on otkriva antitijela.

Države iz kojih je u ovom trenutku moguć dolazak u Crnu Goru uz negativne rezultate PCR, ELISA (negativan Igm) ili ECLIA testa na covid-19 su, BiH, Albanija, Kosovo, Izrael, Singapur i Kanada.

Najčitanije