fbpx
NaslovnicaCovid19Građani Tuzi od večeras da budu u kućama

Građani Tuzi od večeras da budu u kućama

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je da građani Tuzi od večeras budu u kućama, sa ciljem sprječavanja daljeg širenja koronavirusa.

U Crnoj Gori danas je potvrđeno još 18 novih slučajeva koronavirusa, a od tog broja 15 je iz Tuzi.

Predsjednik NKT-a Milutin Simović kazao je da je to tijelo večeras donijelo jasnu i odlučnu odluku.

“Imamo potrebu, i to hitnu i neodložnu da pomognemo građanima Tuzi, sa važnim ciljem – da spriječimo ubrzano širenje virusa koji su naše epidemiološke službe u toku dana zabilježile i alarmirale na potrebu noćašnjeg sastanka i brzih oduka“, rekao je Simović.

On je kazao da će biti preduzete sve mjere koje propisuje struka.

Simović je pozvao na striktno poštovanje svih mjera, navodeći da je Opština Tuzi njihov partner u realizaciji i kontroli poštovanja svih mjera koje će biti preduzete.

„Građani Tuzi, kao i građani širom Crne Gore, uvijek su bili umni i kadri da istrpe i prežive, a posebno kad je najteže. Ovo je borba za Tuzi i borba za Crnu Goru u kojoj moramo zajedno da pobijedimo“, poručio je Simović.

On je ohrabrio građane Tuzi, navodeći da oni neće ostati sami jer su uz njih Glavni grad, nadležne institucije zdravstva, Vlada i cijela Crna Gora.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da je od 34 uzorka ispitana danas 18 bilo pozitivno, od kojih su 15 iz Tuzi.

On je kazao da je situacija opasna i da se radi o jako infektivnom virusu koji se lako širi i može da inficira veliki broj ljudi.

„Ja molim da se čuje ovaj glas, zavlada razum, da stanovništvo ostane kod kuća, ne izlazi, da se oni koji imaju bilo kakve simptome poput prehlade izdvoje u posebne sobe“, naveo je Mugoša i najavio za sjutra istraživanje širine epidemije u Tuzima.

On je rekao da Tuzi moraju da shvate da je ovo borba za njihov život i da svi moraju da budu na tom zadatku.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković istakao je da od večeras svaki građanin Tuzi mora da ostane kod kuće.

„Mora da ostane ako misli na svoju porodicu, potomstvo, komšije, prijatelje i rođake“, rekao je Eraković.

On je dodao je da građani ovu situaciju mogu prevladati ako budu disciplinovani i ako budu slušali preporuke.

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj kazao je da ta opština ima podršku institucija i države i da je siguran da će izaći kao pobjednici iz ove bitke.

On je rekao da je siguran da će građani Tuzi ispoštovati tu odluku.

„Upravo smo završili hitnu sjednicu u Vladi na poziv Simovića i nakon analize i onoga što smo dobili od stručnjaka koji se svakodnevno bore sa virusom, mogu vam reći direktno u oči i iskreno da u ovim momentima počinje bitka da sačuvamo našu opštinu, da sačuvamo Malesiju, ali da sačuvamo i ostale građane Crne Gore“, rekao je Đeljošaj.

Najčitanije