fbpx
NaslovnicaCovid19Epidemiološka situacija pod kontrolom, potrebno dalje poštovanje mjera

Epidemiološka situacija pod kontrolom, potrebno dalje poštovanje mjera

Podgorica, (MINA) – Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je pod kontrolom i uz poštovanje svih propisanih mjera za očekivati je da tako bude i dalje, kazao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić.

On je na konferenciji za novinare rekao da se „sa ovakvim protivnikom ništa se ne zna“ i da građani i dalje moraju da poštuju sve propisane mjere.

„Za sada podaci ukazuju na to da je epidemiološka situacija na terenu u suštini pod kontrolom i sa pridržavanjem svih propisanih mjera i onim što je do sada urađeno za očekivati je da će takva situacija da se nastavi“, naveo je Begić.

On je kazao da je od početka obolijevanja od COVID-a 19 dupli negativni uzastopni test na koronavirus dobijen kod 88 osoba, što je, kako je rekao, za svaku pohvalu za kompletan zdravstveni sistem.

U Podgorici je od COVID 19 izliječeno 35 osoba, Tuzima 23, Baru sedam, Andrijevici šest, Ulcinju pet, Budvi i Herceg Novom po četiri, Tivtu dvije osobe i u Bijelom Polju i Danilovgradu po jedna osoba.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u naselju Vrela Ribnička, Begić je naveo da je stanje zadovoljavajuće, da je urađeno više krugova testiranja i da tom prilikom nije utvrđeno sekundarno obolijevanje u tom naselju.

Upitan da li se razmišlja o nasumičnom testiranju, Begić je odgovorio da se zadnjih nekoliko sedmica vrši nasumično testiranje.

„Indikacije su poprilično široke, a unaprjeđena je sama tehnika uzrokovanja“, istakao je Begić i dodao da testova ima sasvim dovoljno.

Na pitanje koliko je do sada registrovano asimptomatskih slučajeva i da li su oni bili prenosioci, Begić je odgovorio potvrdno, dodajući da je njihov udio u ukupnom broju pozitivnih oko 20 odsto.

Od jutrošnjeg presjeka do 16 sati i 30 minuta laboratorije IJZ-a završile su analizu 48 uzoraka, među kojima je bio jedan novopozitivni na koronavirus.

„Radi se o slučaju iz Podgorice, koji je kontakt prethodno oboljelog“, rekao je Begić.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković kazao je da se u KCCG nalazi 17 pacijenta, od čega 12 na Infektivnoj, a pet na Internoj klinici.

On je rekao da su pacijenti na Infektivnoj klinici dobrog opšteg stanja i da mnogi od njih imaju jedan negativni nalaz na koronavirus.

„Očekujemo njihova retestiranja, čime bi se stekli uslovi da oni budu brzo otpušteni“, kazao je Eraković.

On je dodao da su danas otpuštena dva pacijenta sa Infektivne klinike.

“Tri pacijenta su na Internoj klinici i zahtijevaju intenzivno liječenje, od čega su dva na respiratoru i životno su ugroženi. Stanje jednog pacijeta je komplikovano i teško”, naveo je Eraković.

On je rekao da je u Baru trenutno hospitalizovano devet pacijenata, od kojih je četvoro djece, Beranama jedan, a u Nikšiću osam pacijenata.

On je kazao da je Crna Gora pokazala da ima dobar izgrađen zdravstveni sistem.

„Crna Gora je zahvaljujući sprovođenju mjera pokazala uspješnost u borbi protiv ove epidemije. Ne smijemo da dopustimo da pokleknemo pred ciljem, zato pozivam građane da i dalje budu odgovorni i prema sebi i prema drugima“, rekao je Eraković.

Upitan koje mjere treba da budu prve ukinute, a koje posljednje, Eraković je naveo da je jasno da sve zemlje koje se nalaze u sličnoj poziciji kao i Crna Gora moraju da razmišljaju o tranzicionom periodu postepenog ukidanja mjera.

„U svakom trenutku, ukoliko se desi da građani shvate ublažavanje mjera kao nepoštovanje, nažalost, moraćemo da se vratimo u situaciju da ih pooštravamo“, rekao je Eraković.

Prema njegovim riječima, otvaranje škola i vrtića sigurno neće u tim prvim odlukama biti predmet razmišljanja.

Na pitanje da li je i koliko zdravstvenih radnika na Infektivnoj klinici i ostalim organizacionim jedinicama KCCG testirano i pozitivno na koronavirus od 12. do 17. aprila, on je odgovorio da je izvršeno testiranje na svim klinikama i ustanovljeno da su dvije medicinske sestre i jedan medicinski tehničar pozitivni na COVID 19.

Oni se, kako je kazao, trenutno nalaze u izolaciji pod posebnim mjerama i niko od njih nema komplikovanu kliničku sliku.

Na pitanje da li je, sa obzirom na predviđanja da će situacija sa zarazom novim koronavirusom da potraje možda i više godina, planirano trajno povećanje kapaciteta sistema javnog zdravstva kako bi se adekvatno odgovorilo na taj izazov, on je odgovorio da su zdravstveni kapaciteti spremni i za mnogo teže i zahtjevnije situacije.

„Jasno nam je da ne znamo kako će se kretati epidemija, ali u svakom slučaju mi sa trenutnim kapacitetima zdravstvenog sistema Crne Gore spremni smo da odgovorimo, ali uz odgovoran pristup građana, da ne bismo dozvolili da imamo velike pikove koji bi uticali na to da zdravstveni sistem bude opterećen velikim brojem pacijenata“, dodao je Eraković.

Govoreći o proceduri koja se odnosi na masovniju upotrebu ECMO – mašine za vantjelesno obogaćivanje krvi kiseonikom u tretmanu kovid pacijenata, on je naveo da je ta procedura moguća u KCCG i objasnio da se ona primjenjuje kada dođe do srčanog ili plućnog otkazivanja.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...