fbpx
NaslovnicaArhivaU Kotoru otvorena PCR laboratorija

U Kotoru otvorena PCR laboratorija

Kotor, (MINA) – U Domu zdravlja u Kotoru, zahvaljujući donaciji ruskog biznismene Olega Deripaske, otvorena je PCR laboratorija vrijedna 340 hiljada EUR u kojoj će dnevno moći da se analizira prosječno 550 testova na koronavirus.

Iz Deripaskine fondacije “Volnoe Delo” saopšteno je da uzorci PCR testova građana Crne Gore više neće morati da se šalju u inostranstvo na analizu, već će moći da se besplatno obavljaju u Domu zdravlja Kotor.

“Zahvaljujući donaciji Deripaske, kotorski Dom zdravlja je dobio jednu od najsavremenijih i najkvalitetnijih laboratorija ovog tipa na svetu, u kom će dnevno moći da se analizira prosječno 550 testova na koronavirus”, kaže se u sapštenju.

Navodi se da će u novoj PCR laboratoriji, vrijednoj 340 hiljada EUR, biti obrađivani uzorci koji pristignu iz kotorske Opšte bolnice i drugih primorskih mjesta i da će pružati besplatne usluge stanovnicima većeg dijela crnogorskog primorja, između ostalog opština Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva i Bar, kao i stranim osiguranicima koji žive u Crnoj Gori.

Deripaska je kazao da je dobijao dosta poziva od ljudi iz Crne Gore, uključući sindikat zdravstva i druge i da su ga svi pitali da pomogne u borbi protiv koronavirusa.

“Oprema je nabavljena, dopremljena i puštena u rad. Uspjeli smo da ljudima iz Crne Gore obezbijedimo pristup najkvalitetnijoj dijagnostičkoj opremi koja je jedna od ključnih stvari u borbi protiv korona virusa. Vjerujem da će ovo da olakša rad svih zaposlenih u medicinskom centru u Kotoru”, poručio je Deripaska.

U laboratoriju, osim opreme, kao donacija stigli su i potrošni materijali neophodni za laboratoriju, specijalna zaštitna oprema za zaposlene i dezinfikaciona sredstva.

“Crna Gora je ranije imala laboratoriju u oviru Instituta za javno zdravlje Crne Gore koja je bila jedina referentna u samoj zemlji. Međutim, decentralizacijom kapaciteta, nova laboratorija u Kotoru je od veoma velikog značaja kako za celu državu tako i za sam grad Kotor, ali i region”, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić.

Liljana Krivokapić, u ime samostalnog sindikata zdravstva, dodala je da ovom donacijom i Dom zdravlja i bolnica u Kotoru dobijaju na značaju.

Ona je kazala da su ponosni na ovu investiciju, jer je Kotor regionalni centar za Budvu, Herceg Novi, Tivat i Kotor, i naši osiguranici ovom metodom dobijaju mnogo.

“Imamo kruzere koji svakodnevno dolaze u letnjoj sezoni koji završe u našim zdravstvenim institucijama, imamo pomorce čija je to osnovna delatnost i potreba da imaju tu dijagnostičku proceduru, ali i za naše stanovništvo koje je bez obzira na to da li imaju simptome ili ne, bilo potrebno da se detektuje i dijagnostikuje da li bolest postoji i da se pristupi pravom lečenju”, rekla je Krivokapić.

Direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Mevlida Gusinjac zahvalila se na dobijanju nove opreme navodeći da je Deripaskina donacija izuzetno vrijedna.

“Ovo ima veliki značaj za cijelo zdravstvo u Crnoj Gori, pogotovo za primorske opštine. Za sada ove testove u javnom zdravstvu radio je samo institut koji je jako preopterećen, ovo će poboljšati kvalitet”, kazala je Gusinjac.

Direktor Doma zdravlja u Kotoru Igor Kumburović istakao je i da će laboratorija imati veliki značaj za ceo region.

On je rekao da je kotoski Dom zdravlja prva državna ustanova koja će osim Instituta za javno zdravlje imati mogućnost da posjeduje PCR laboratoriju i dijagnostiku.

“Ovo mnogo znači za građane Kotora, za turiste koji će posjećivati našu zemlju, naše primorce, ali i za cijelu zemlju je ovo jedan veliki korak. Mi ćemo rasteretiti Institut za javno zdravlje. Prvo ćemo testirati stanovništvo Kotora i Tivta, a vrlo brzo ćemo nastaviti i za čitav južni region”, kazao je Kumburović.

On je dodao i da će imati pomoć i podršku Instituta za javno zdravlje jer će poslati dva mikrobiologa da budu tu u ispomoći.

Iz Fondacije podsjećaju da je 1998. Deripaska počeo sa humanitarnim radom i osnovao tu Fondaciju “Volnoe Delo”. Ukazuju da je 200 miliona EUR vrijednost dosadašnjih donacija Fondacije.

Kako su kazali četiri su stuba pomoći Fondacije usmjerena ka obrazovanju, nauci, kulturi, regionalnom razvoju.

Navodi se da je prošle godine Deripaska je izgradio osam kovid bolnica u Rusiji i inostranstvu

Deripaska je, kako su kazali, prije nekoliko godina napravio medicinski centar u Gvineji, vrijedan deset miliona USD, koji je doprinio u istraživanju Ebola virusa i u stvaranju vakcine protiv te bolesti, baš kao i u istraživanjima drugih virusa.

Ukazuje se da je dio tima koji se bavio istraživanjem bio je i doktor koji je napravio Sputnjik V, jednu od vakcina protiv koronavirusa.

Najčitanije