fbpx
NaslovnicaArhivaTražiće saslušanje u vezi sa inicijativom Sindikata prosvjete

Tražiće saslušanje u vezi sa inicijativom Sindikata prosvjete

Podgorica, (MINA) – Socijaldemokratska partija (SDP) uputiće inicijativu za konsultativno saslušanje u skupštinskim odborima u vezi sa inicijativom Sindikata prosvjete za povećanje zarada prosvjetnim radnicima.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković poručio je da će se SDP istrajno boriti i podržati napore Sindikata kako bi došlo do povećenja zarada prosvjetnim i zdravstvenim radnicima.

“U cilju podrške inicijativi Sindikata predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović u ponedjeljak će predati inicijativu za konsultativno saslušanje na Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje kako bi od ministara prosvjete, zdravlja i finansija dobili precizne informacije i potvrdili opravdanost inicijative”, naveo je Zeković.

On je kazao da SDP pozdravlja inicijativu Sindikata prosvjete za povećenje zarada prosvjetnim radnicima.

Zeković je podsjetio da su poslanici SDP-a više puta predlagali izmjene Zakona o zaradama državnih službenika i namještenika kako bi se povećale zarade prosvjetnim i zdravstvenim radnicima, što je vladajuća većina odbijala.

On je kazao da novac u budžetu postoji.

Zeković je rekao da je fond bruto zarada u posljednje tri godine uvećen za 50 miliona EUR, a da ni prosvjetnim, ni zdravstvenim radnicima, niti drugim državnim službenicima nijesu uvećane zarade.

Kako je naveo, umjesto uvećenja zarada raste broj zaposlenih u državnoj upravi suprotno usvojenoj strategiji vlade o racionalizaciji državne uprave.

“Vlada se svakodnevno hvali privrednim rastom, boljom naplatom poreza, a građani jedino osjećaju rast cijena struje, goriva, ukupnih troškova života, dok se odbija razgovor o povećanju zarada”, dodao je Zeković.

On je istakao da je nedopustivo da ljudi koji obrazuju i vaspitavaju djecu i oni koji liječe, a koji u svakom društvu uživaju poseban ugled, u Crnoj Gori imaju primanja često ispod državnog prosjeka.

Najčitanije