fbpx
NaslovnicaArhivaStopa hospitalizacije znatno manja nego prošle godine

Stopa hospitalizacije znatno manja nego prošle godine

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je stopa hospitalizacije oboljelih od COVID19 ove godine znatno manja u odnosu na prošlu, kazao je doktor Nemanja Radojević.

Stopa hospitalizacije predstavlja odnos broja hospitalizovanih i ukupnog broja aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom.

Radojević je rekao da su stope hospitalizacije ove godine ohrabrujuće i znatno povoljnije nego prošle, što govori u prilog tome da su naučna i stručna medicinska znanja napredovala u međuvremenu i da je vakcinacija dala rezultate po pitanju manjeg broja teških formi bolesti.

„Taj podatak se dodatno može potkrijepiti činjenicom da velika većina, preko 90 odsto bolničkih težih pacijenata su nevakcinisane osobe“, kazao je Radojević agenciji MINA.

U periodu od 14. juna do 27. avgusta prošle godine najmanji broj hospitalizovanih registrovan je 14. juna, kada se na bolničkom liječenju nalazio jedan pacijent zaražen koronavirusom, a najveći 3. avgusta, kada je bilo hospitalizovano 200 osoba.

U istom periodu ove godine najmanji broj hospitalizovanih zabilježen je 18. jula, kada su se u crnogorskim bolnicama nalazile 22 osobe zaražene koronavirusom, a najveći 27. avgusta, kada je na bolničkom liječenju bilo 270 ljudi.

Radojević je objasnio da se broj hospitalizovanih mora posmatrati u odnosu na broj oboljelih za posmatrani period.

Kako je naveo, jasno se vidi da je stopa hospitalizacije tokom prošle godine znatno veća u odnosu na ovu.

„Stopa hospitalizacije 27. avgusta ove godine iznosila je 3,62 odsto, dok je istog dana prošle iznosila oko 12 odsto, što govori u prilog tome da je stope ove godine četiri puta manja“, kazao je Radojević.

Od 14. juna od 27. avgusta prošle godine u Crnoj Gori je registrovano 4.488 slučajeva infekcije koronavirusom, dok je u u istom periodu ove godine zabilježeno 12.159, odnosno 2,7 puta više.

U Crnoj Gori su od 14. juna do 27. avgusta prošle godine dnevno prosječno registrovana 59,84 slučaja koronavirusa, a u istom periodu ove godine prosječno 162,12.

Od 14. juna do 27. avgusta prošle godine u Crnoj Gori je urađeno 33.330 testova na koronavirus, a u istom periodu ove godine 177.342, odnosno 5,3 puta više.

U Crnoj Gori je, od 14. juna do 27. avgusta prošle godine, od posljedica COVID infekcije preminulo 140 osoba, dok je u istom periodu ove umrlo 111 ljudi.

Radojević je kazao da se uporednom analizom epidemioloških podataka za period od 14. juna do 26. avgusta tekuće i prethodne godine, vidi da je epidemiološka kriva prošle godine pokazivala određenu konstantu do prve polovine jula sa manje od 100 aktivnih slučajeva.

Epidemiološka kriva je, kako je naveo, pokazivala blagi rast do druge polovine jula prošle godine, sa maksimalnim brojem aktivnih slučajeva 2.065, koliko ih je bilo 26. jula.

Kako je rekao, ove godine epidemiološka kriva pokazuje prilično stabilnih oko 330 slučajeva do druge polovine jula i eksponencijalni rast na skoro 7,5 hiljada aktivnih slučajeva, koliko ih je bilo 26. avgusta.

„Broj novih slučajeva u drugoj polovini sezone iz dana u dan čini se da pokazuje blagu dnevnu linearnu progresiju sa prosječno 50-ak slučajeva više svakog narednog dana u odnosu na prethodni, dok podaci za prethodnu godinu govore u prilog prilično konstantnom broju novih slučajeva iz dana u dan posmatrano za drugu polovinu sezone“, kazao je Radojević.

Kako je dodao, navedeno prati i broj testiranih osoba, kao odraz geneirisane potrebe stanovništva na osnovu simptoma, odnosno indikacija za testiranjem.

Od 14. juna do 27. avgusta, u Crnoj Gori boravilo je do 200 hiljada turista.

Među njima je, od kada se vodi posebna evidencija, registrovano oko 1,4 hiljade pozitivnih slučajeva, odnosno 11 odsto svih registrovanih.

Radojević smatra da osim krajnje liberalnog pristupa u ovogodišnjoj turističkoj sezoni, manji doprinos aktuelnoj lošoj epidemiološkoj situaciji čini i veći infektivni potencijal delta soja koronavirusa.

Kako je naveo, sa oko 30 odsto kompletno vaksinisanog stanovništva, Crne Gora je na začelju liste evropskih zemalja.

„U kontekstu poređenja sa podacima od prethodne godine, i ovakav stepen vakcinacije je doprinio nešto manjem obolijevanju i većem broju asimptomatskih slučajeva“, rekao je Radojević.

On je kazao da bi bez vakcine današnje stope aktivnih slučajeva bilo znatno veće, i da bi ove stope bile znatno manje da smo postigli kolektivni imunitet.

„Dakle, kada se rezimiraju svi podaci i aktuelne okolnosti, glavni faktori koji definišu kolektivno zdravlje stanovništva i održivost zdravstvenog sistema Crne Gore su broj hospitalizovanih i umrlih, a ne broj oboljelih (bilo novooboljelih ili aktivnih slučajeva)“, naveo je Radojević.

On je kazao da, s tim u vezi, smatra da pristup epidemiji sada mora biti bitno drugačiji nego prethodne godine.

„Maksimalno forsirati vakcinaciju, ne baviti se rutinskim PCR testiranjem i praćenjem kontakata, već testirati samo osobe koje imaju težu formu bolesti u cilju blagovremenog razumijevanja potrebe za reorganizacijom zdravstvenog sistema, to jeste povećanja ili smanjenja broja COVID bolesničkih kreveta u bolnicama“, rekao je Radojević.

Podaci, kako je kazao, jasno odslikavaju uticaj ekonomsko-finansijskih pretenzija vlasti nad zdravstvenim potrebama.

Prema riječima Radojevića, oba zahtjeva postavljena pred vlastima su legitimna, kako onaj za očuvanjem zdravlja stanovništva, tako i onaj koji se odnosi na generisanje budžetskih priliva.

On je kazao da nije na njemu, kao ljekaru, da sudi o tome da li je napravljan dobar balans u tome ove ili prethodne godine, jer ta procjena može biti isključivo u domenu političke ocjene rezultata.

Radojević je rekao da se čini da smo se tokom ove i prethodne turističke sezone susreli sa dva suprotna ekstrema.

„Kao ljekaru i specijalisti sudske medicine, na meni je da podsjetim da je aspekta konvencijskog prava, Konvencije o ljudskim pravima, koja je iznad svih naših zakona i Ustava, pravo na život superiorno ljudsko pravo“, zaključio je Radojević.

Galerija za preuzimanje grfikona:

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije