fbpx
NaslovnicaArhivaStabilnim zemljama potrebne jake demokratske institucije

Stabilnim zemljama potrebne jake demokratske institucije

Podgorica, (MINA) – Stabilnim zemljama potrebne su jake demokratske institucije, kako bi se borile protiv organizovanog kriminala i korupcije, poručila je ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks.

Iz Uprave prihoda i carina Crne Gore (UPC) saopšteno je da se u Budvi održava regionalni sastanak direktora carinskih službi regiona, čiji je domaćin ta uprava, a organizovan je uz podršku HMRC.

„Britanska vlada podržava carinske uprave širom ovog regiona jer nam je stalo do sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana“ rekla je Medoks.

Ona je istakla da su stabilnim zemljama potrebne jake demokratske institucije, kako bi se borile protiv organizovanog kriminala i korupcije, utirući put pravednijem i sigurnijem društvu i atraktivnom poslovnom okruženju.

„Organizovane kriminalne grupe ne interesuju ni političke granice ni administrativne podjele i nastoje da ih iskoriste, da bi olakšale svoje kriminalne radnje, poput krijumčarenja nedozvoljene i opasne robe“, navela je Medoks.

Kako je kazala, zna se da je Zapadni Balkan geografsko čvorište za kretanje migranata, ilegalnih droga, oružja i cigareta u Zapadnu Evropu.

„Znamo da organizovane kriminalne grupe krijumčare nedozvoljenu robu kroz morske luke Drač i Bar, te kopnom iz Grčke i Bugarske. Znamo da opasna i nedozvoljena roba stiže na ulice Ujedinjenog Kraljevstva – i drugih gradova u Evropi – dolazeći preko Zapadnog Balkana“, istakla je Medoks.

Medoks je kazala da procjenjuju da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari preko dvije milijarde cigareta, koje zatim ulaze na ilegalna tržišta širom Evrope.

„Procjenjuje se da samo šverc cigareta košta ekonomije Zapadnog Balkana preko 300 miliona EUR izgubljenih prihoda svake godine. To je novac koji se može potrošiti na škole, bolnice ili puteve, ali umjesto toga ide u džepove kriminalaca“, rekla je Medoks.

Ona je, kako je saopšteno, istakla da je preko 40 miliona ilegalnih cigareta otkriveno i zaplijenjeno na Zapadnom Balkanu od 2020. godine, kao rezultat saradnje između britanske Uprave prihoda i carina (HMRC) i carinskih partnera na Zapadnom Balkanu.

„Mnogo više miliona cigareta je otkriveno korištenjem opreme donirane od strane Ujedinjenog Kraljevstva i zaplijenjeno od strane organa reda koji su prošli obuku koju su pružili britanski stručnjaci“, dodala je Medoks.

Vršiteljka dužnosti direktorice UPC, Milena Petričević, kazala je da proces usvajanja evropskih standarda i transformacija carinske službe u modernizovani sistem upravljanja i rada, pretpostavljaju stalni razvoj i unapređenje ljudskih resursa.

To, prema riječima Petričević, u fokus stavlja profesionalizam, etiku i unapređenje vještina carinskih službenika.

Ona je istakla da je menadžment Uprave odlučan da dosljedno sprovodi strategiju jačanja etike i integriteta zaposlenih.

„Čvrsto vjerujući da će se ovaj proces uspješno sprovesti, promovišemo etiku, moral i kulturu integriteta i uvodimo antikoruptivne mehanizme u cilju eliminisanja rizika od korupcije“, poručila je Petričević.

Ona je rekla da je misija Uprave da u svakom trenutku osigura balans i potrebnu ravnotežu nivou zaštite društva i protoka međunarodne trgovine.

„Globalne prijetnje koje se ogledaju kroz organizovani kriminal, nelegalnu trgovinu nedozvoljenim materijama, terorizam, ulogu carinske službe pomjeraju u epicentar“, navela je Petričević.

Iz UPC su saopštili da je posebno mjesto u izlaganjima domaćina zauzela primjena Odluke o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda na teritoriji slobodne zone Luka Bar, koju je Vlada Crne Gore donijela u decembru prošle godine.

„Prezentovani su koraci koje je UPC, od početka kalendarske godine preduzela u dosljednoj primjeni ove Odluke, predstavljene su i novine koje su implementirane u radu SCZ Luka Bar“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave su podsjetili da je, na predlog UPC, resorno ministarstvo donijelo Instrukciju 18. janura, o elektronskom vođenju evidencije o unošenju i iznošenju robe iz Slobodne zone „Luka Bar“ podnošenjem ulazne/izlazne sigurnosne sažete deklaracije.

„Naglašeno je da je za primjenu ove instrukcije UPC iskoristila postojeći Carinski informacioni sistem, čiju je nadgradnju izvršila sopstvenim kapacitetima znanja“, naveli su iz UPC.

Kako je saopšteno, na sastanku su prezentovane oblasti od zajedničkog interesa, kao što su projekat NCTS, projekat SEED+, implementacija zajedničke strategije upravljanjem carinskim rizikom – CEFTA, projekat Single Window, E-commerce i drugi strateški važni projekti.

„A koji se odnose na ostvarivanje vizije za usaglašavanje sa EU regulativom i dostizanje najbolje EU prakse, što je zajednički interes učesnika sastanka“, dodaje se u saopštenju.

Iz UPC su istakli da će rezultat zajedničkog rada na sastanku doprinijeti unapređenju saradnje carinskih službi regiona u implementaciji višegodišnjeg akcionog plana za regionalnu ekonomsku zonu, zelenih koridora, što je od posebno značaja i za Evropsku uniju i za CEFTA-u.

Navodi se da je regionalni sastanak direktora uprava carina Zapadnog Balkana, uz podršku HMRC aktuelizovao prioritetne teme i ukazao na potrebu intenziviranja međusobne saradnje uprava u borbi protiv krijumčarenja cigareta, a u cilju sprečavanja fiskalnih rizika u državama regiona.

Petričević je istakla da će zajednički zaključci sastanka predstavljati smjernice za dalji rad uprava u susret globalnim trendovima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...