fbpx
NaslovnicaArhivaPreko 40 primjera zloupotreba resursa i državnog aparata

Preko 40 primjera zloupotreba resursa i državnog aparata

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je, od 26. maja zaključno sa 8. junom, registrovano više od 40 slučajeva funkcionerske zloupotrebe resursa i državnog aparata, saopštili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Zamjenica programske direktorice CDT-a Milena Gvozdenović kazala je da to za posljedicu ima stvaranje institucionalne prednosti i bolju poziciju uoči održavanja parlamentarnih izbora.

„Dominantni akteri tih aktivnosti su predstavnici Vlade, ali su zabilježeni slučajevi funkcionerske kampanje na lokalnom nivou“, navodi se u saopštenju.

Gvozdenović je rekla da su u pojedinim slučajevima u funkcionerskoj kampanji učestvovali i funkcioneri preduzeća u većinskom državnom vlasništvu.

„CDT je, shodno potpisanom Kodeksu za fer i demokratske izbore, formirao tim koji vrši monitoring poštovanja svake njegove odredbe“, kaže se u saopštenju.

Gvozdenović je navela da je generalna ocjena da je velika većina odredbi Kodeksa u dosadašnjem toku izbornog procesa bila poštovana od svih potpisnika.

„Ključna kršenja koja smo primijetili odnose se na one odredbe Kodeksa koje tretiraju zloupotrebu državnih resursa i funkcija u izborne svrhe“, kazala je Gvozdenović.

Ona je rekla da su zabilježeni slučajevi nastavka prakse partijskog zapošljavanja i funkcionerske kampanje.

Gvozdenović je navela da su prilikom utvrđivanja koji događaj predstavlja zloupotrebu, a koji je neophodan redovni posao funkcionisanja, makar i tehničke Vlade, koristili dva test pitanja.

„Prvo, da li je aktivnost nešto bez čega se ne može, odnosno da li će njenim izostankom biti propuštena neka važna prilika za razvoj države. I drugo, da li bi ta aktivnost mogli biti ostvarena bez javnog eksponiranja i/ili prisustva javnog funkcionera“, navodi se u saopštenju.

Gvozdenović je rekla da od 67 zabilježenih slučajeva pojavljivanja funkcionera u naznačenom periodu, njih 42 nije moglo proći taj test.

„Dakle, državni funkcioneri su, u naznačenih 14 dana, imali dnevno u prosjeku tri aktivnosti koje predstavljaju funkcionersku kampanju“, kaže se u saopštenju.

Gvozdenović je rekla da je zabilježeno i nekoliko slučajeva kršenja odredbi Kodeksa koje se odnose na uništavanje promotivnih materijala pojedinim listama.

„Takođe, postoje indicije da je dio političkih aktera kršio odredbe Kodeksa koje se odnose na uzdržavanje od nedozvoljene diskreditacije političkih protivnika, ali u korišćenja nedozvoljenih uticaja na državne institucije u ove svrhe“, kaže se u saopštenju.

Gvozdenović je navela da su se, pored toga, u više navrata pojavili navodi o nelegalnom finansiranju kampanje.

„Za objektivnu ocjenu poštovanja tog dijela Kodeksa potrebno je više vremena i informacija, pa ćemo se o njima odrediti nakon postupanja tužilaštva i Agencije za sprječavanje korupcije“, kaže se u saopštenju.

Gvozdenović je dodala da se značajan dio odredbi Kodeksa odnosi na ponašanje predstavnika lista, kao i na kvalitet sprovođenja procedura u toku izbornog dana, ali i proces žalbi.

„CDT će pomno pratiti i taj dio odredbi, a detaljne ocjene o poštovanju Kodeksa ćemo objaviti u preliminarnom izvještaju“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije