fbpx
NaslovnicaArhivaKrajem mjeseca o parlamentarnoj istrazi u vezi sa zaduživanjem

Krajem mjeseca o parlamentarnoj istrazi u vezi sa zaduživanjem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić zakazao je za 26. februar vanrednu sjednicu na kojoj bi poslanici trebalo da odlučuju o otvaranju parlamentarne istrage u vezi sa zaduženjem Crne Gore od 750 miliona EUR.

Sjednica je sazvana na zahtjev 30 poslanika.

Poslanici bi trebalo da razmatraju Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činejnica o postupanjima koja se odnose na rad državnih organa u vezi sa zaduženjem Crne Gore po osnovu emitovanja obveznica u iznosu od 750 miliona EUR.

Ministarstvo finansija emitovalo je 9. decembra na međunarodnom tržištu državne obveznice od 750 miliona EUR.

Novac će se koristiti za vraćanje starih kredita, koji su nepovoljni, refinansiranje onih koji dolaze na naplatu i investiranje u budućnost Crne Gore.

Kamata je iznosila 2,875 odsto, a potražnja je bila skoro tri milijarde EUR.

Ministar fiinansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, tada je kazao da je novo zaduženje planirano rebalansom budžeta iz juna i dodao da je sve po pitanju toga urađeno u skladu sa zakonom.

Iz pojedinih političkih partija ubrzo su uslijedile kritike da je prilikom emisije državnih obveznica prekršeno više zakona, kao i da javnost i Skupština nijesu konsultovani, niti informisani o tom aranžmanu.

Tvrdili su i da je zaduživanje države u vidu emisije državnih obveznica ishitrena i netransparentna ekonomska odluka sa krajnje neizvjesnim posljedicama.

Vlada je sredinom decembra Pokretu za promjene (PzP) dostavila materijal vezan za informacije o rezultatima emisije obveznica, sa predlogom zaključaka na razmatranje i usvajanje.

Radi se o ogromnom materijalu koji podrazumijeva zaključke Vlade, Prospekt odnosno dokument o zemlji i ugovore o fiskalnom agentu i o upisu.

Najčitanije