fbpx
NaslovnicaArhivaHan: Politička debata mora se voditi u parlamentu

Han: Politička debata mora se voditi u parlamentu

Podgorica, (MINA) – Politička debata mora da se vodi u parlamentu, kazao je evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Hah, navodeći da će nastaviti da prati slučaj napada na novinarku Oliveru Lakić i da se nada da će nalagodavci biti privedeni pravdi.

Han je, nakon sastanka sa premijerom Duškom Markovićem, kazao da Crna Gora kao država ima jasnu perspektivu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), nakon članstva u NATO-u.

“Sledeći korak je pristupanje u EU”, naveo je Han i dodao je srećan što vidi veliku podršku građana i političara Uniji.

On je kazao da EU očekuje od budućih članica da se pridržavaju temelja EU, poput demokratije i vladavine prava.

Han smatra da bojkot parlamenta nije način iznošenje mišljenja i da politička debata mora da bude u parlamentu.

“Parlament je forum gdje o svemu treba razgovarati. Obično se o tome ne razgovara u ulici. Ponekad postoje razlozi da se izađe na ulicu, ali forum je u parlamentu”, rekao je Han.

On je naglasio da je vladavina prava osnov ekonomskog razvoja da dolaze investitori, da otvaraju radna mjesta, pospješavaju ekonomiju.

Han je kazao da je vrijeme da Crna Gora intenzivira rad na donošenju rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Ne može se stati na hapšenju kriminalaca već i nalogodavaca. Sve ovo pratimo budno”, rekao je Han.

On je naveo da su ga kontaktirali organizatori protesta da se sretnu, ali je rekao da neće moći jer rano ide i da će zamoliti šefa Delegacije EU u Podgorici, Aiva Orava da to učini umjesto njega.

Han je kazao da ostaje zbrinut zbog napada na novinare i na sajber napade, na bilo koga da su usmjereni.

“Suočavamo se svi sa tim i Brisel to često trpi. Taj trend se mora preokrenuti. Potrebni nam rezultati i posvećenost”, rekao je Han.

On je poručio da će nastaviti da prati slučaj napada na Oliveru Lakić i da se nada da će nalagodavci biti privedeni pravdi.

Han je kazao da je konstatovao hapšenja u Crnoj Gori ali nije želio da komentariše pojedinačne slučajeve.

„Na Tužilaštvu je sada da odradi posao, da istraži, da li ima ljudi koji stoje iza ovih koji su uhapšeni, da li su hapšenja opravdana. Nadam se da se radi o koincidenciji da su se ta hapšenja desila samo nekoliko dana prije moje posjete a ne zbog posjete“, kazao je Han.

On je dodao da je dosta posla pred državom.

“Mnogo posla je pred nama. Crna Gora nije sama tu. Podržavaćemo sve na putu ka cilju. Nastavak izgradnje auto puta biće dio našeg interesa koji se tiče trans evropske mreže. To je nešto što je temelj evropskog razvoja”, kazao je Han.

On je ocijenio da je na Crnoj Gori da tim putem prođe obezbjeđivanjem rezultata za dobrobit građana.

“Da se pokažu konkretni rezultati za poglavlje 23 i 24 a finalna mjerila za ta poglavlja omogućiće da proces ostvarimo što prije. Uvjeren sam da smo sposobni da ispunimo ciljeve”, naveo je Han.

Marković smatra da je zahtjev za formiranjem tehničke vlade ta neopdravdan i politički neprihvatljiv

„Svako na političkoj sceni, a posebno političke stranke i subjekti imaju pravo da postavljaju političke zahtjeve na način kako procjenjuju da je to najcjelishodnije u odnosu na njihove političke ili druge interese“, kazao je Marković.

S druge strane, kako je rekao, za njega kao predsjednika Vlade taj zahtjev je neopdravdan i politički neprihvatljiv.

„Vjerujem da u ovom trenutku u Crnoj Gori imamo preča posla. Crna Gora mora da radi na realizaciji svojih ekonomskih politika i razvoja zemlje“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima dvije godine su pokazale da Vlada ima sposobnost da odgovori tim izazovima i da ima rezultate.

„Za dvije godine smo smanjili stopu nezaposlenosti za više od pet odsto. Taj politički zahtjev nije realan i Vlada nastavlja da radi punim kapacitetom, sve dok bude imala podršku u parlamentu“, rekao je Marković.

Govoreći o predlogu za formiranje tehničke Vlade, Han je poručio da je na svakoj državi da se sama nosi sa konkretnim rješenjima.

“Svaka država treba da nađe svoj način bez spoljne podrške. Ako treba mi smo tu ali ne vidim potrebu da djelujemo. Svako ima pravo na pojedinačnu ocjenu i treba da bude slobodan da uradi sopstvenu procjenu”, kazao je Han.

Marković je rekao da Crna Gora ima razloga za zadovoljstvo zbog onoga što je uradila u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao i da je sa Hanom govorio i o onome šta preostalo da se uradi.

On je rekao da ima dosta posla se se uradi jača vladavina prava, institucije osnaži borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Nikada kao sada kriminal nije bio na koljenima protiv države. Riješili smo napad na Oliveru Lakić. Crna Gora želi i u ovoj godini da jaca ekonomski razvoj ulaganjem u infrastrukturu”, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, u odnosu na region Crna Gora igra pozitivnu ulogu i evropska perspektiva zapadnog Balkana biće izvjesna.

Marković je naveo da u svakoj državi opozicija može da učini napore da dovede do promjene vlasti.

“Opozicija je najavila da će političko djelovanje da prenese na ulicu. Taj model primjenjuje i opozicija u Srbiji, Makedoniji, Albaniji, u svim državama koje grabe ka evropskom sistemu vrijednosti”, naveo je Marković i ocijenio da u Crnoj Gori nema političke krize.

Kako je kazao, Crna Gora je odmakla u pregovaračkom procesu.

»Vidimo istorijsku odluku vlasti u Makedoniji, vidimo i Albanija da je na pragu dobijanja datuma pregovora. Za nas je važno da institucije funkcionišu«, rekao je Marković i dodao da je važno kako donosioci odluka odgovaraju na greške.

»Opozicija neka bira svoj način djelovanja. Vlada to prati. Pratimo i sugestije i glasove upućene Vladi a da ćemo popustiti pred takvim zahtjevima nije realno. Država mora da funkcioniše. Dok god imamo većinu u parlamentu tako ćemo raditi i doći do izbora 2020. godine«, rekao je Marković.

Marković smatra da nema političke krize.

„Vlada radi, budžet se puni, isplaćuju se penzije, realizuju se projekti, plaćaju se sve obaveze. Parlament funkcioniše. Imamo političku tenziju, nezadovoljstvo i zahtejeve ali ne i političku krizu“, rekao je Marković.

Na pitanje da prokomentariše situaciju kada su predstavnici Građanskog pokreta URA ispred redakcije Denvnih novina ostavili papir i smeće, Han je rekao da to nije tipično samo za Crnu Goru već za cijeli region.

„Zato ćemo organizovati dane medija u kojima ćemo razgovarati o kvalitetu u medijima. Napadi na medije su neprihvatljivi, bez obzira ko je pogođena strana“, poručio je Han.

On se, kako je kazao zalaže za funkcionalnog javnog emitera.

„Moramo da imamo medijske izvore koji su neutralni“, kazao je Han.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...