fbpx
NaslovnicaArhivaĐukanović: Država pokazala profesionalnu i društvenu odgovornost

Đukanović: Država pokazala profesionalnu i društvenu odgovornost

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je u borbi protiv koronavirusa pokazala da je spremna da pravovremeno, kompetentno i efikasno reaguje, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović.

Đukanović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore rekao da je država pokazala profesionalnu, državnu i društvenu odgovornost u borbi protiv pandemije.

„Crna Gora je ne samo pravovremenim postavljanjem svog vitalno važnog sistema, kakav je zdravstveni, prema pojavi koronavirusa, pokazala da je u stanju da pravovremeno i efikasno reaguje na ovakve izazove“, istakao je Đukanović.

On je kazao da su pripadnici zdravstvenog sistema pokazali izuzetan stepen posvećenosti, profesionalnosti i kompetentnosti da se suoče sa svim aspektima krize koju je nametnuo koronavirus, a građani izuzetan stepen odgovornosti.

Prema njegovim riječima, ovo vrijeme je pokazalo da je Crna Gora razvijenija i funkcionalnija nego što su to mnogo pretpostavljali.

“Kao građani Crne Gore imamo razlog da budemo zadovoljni. Pokazuje se da 14 godina od obnove nezavisnoti nijesu uzalud potrošeno vrijeme“, dodao je Đukanović.

Kako je naveo, crnogorski državni institucionalni sitem je pokazao potreban nivo vitalnosti, funkcionalnosti i to je nešto što krijepi optimizam svakog građanina.

On je naglasio da su Vojska Crne Gore, policija, carina, prosvjeta, komunalne službe odlično obavile posao u prethodnom periodu.

„Uspjeli smo da prevaziđemo problem snabdijevanja zdravstvenog sistema potrebnom zaštitinom i medicinskom opremom“, naveo je Đukanović.

Kako je dodao, funkcionalnošću sistema stvoreni su uslovi da se odluke nadležnih organa bezuslovno poštuju.

Đukanović je kazao da je ovo vrijeme u kome je otvoren dodatan prostor za primat stuke.

Kako je rekao, u kriznim vremenima dolaze do izražaja epidemiolozi, ljekari, medicinsko osoblje, odnosno svi oni koji su dužni da obezbijede funkcionalnost sistema i pruže zdravstvenu zaštitu građanima.

On je zahvalio svim donatorima koji su pokazali solidarnost i humanost.

Đukanović je kazao da se događa vrlo učinkovit proces emancipacije crnogorskog društva.

„Zdravlje ljudi i život su ispred svih drugih tema i vrijednosti. Crnogorsko društvo se odnijelo u skladu sa onim što je u prirodi svakog čovjeka. Ovo što se dogodilo je potvrda novog nivoa odgovornosti i emancipovanosti društva“, dodao je Đukanović.

On je kazao da je optimista i da vjeruje da sa ovim iskustvom, u trenutku kada zaprijeti opasnost po zdravlje, svi znaju da se fokusiraju na to pitanje i da će svi izazovi koji su pred crnogorskim društvom biti efikasno savladani.

Upitan da prokomentariše navode da nije mnogo u javnosti, Đukanović je kazao da ga ima onliko koliko treba i da predsjednička ovlašćenja nijesu u prvom planu kada je u pitanju crnogorski sistem.

„Danas se suočavamo sa tim da u Crnoj Gori svako obavlja svoj posao. Ja sam neko ko pokušava na odgovoran način da doprinese efikasnosti i funkcionalnosti državnog sistema u cjelini. Izvršna vlast Crne Gore uspješno funkcioniše“, rekao je Đukanović.

Upitan za zdravstveno stanje, sa obzirom na određena medijske informacije, Đukanović je naveo da su od ranih devedesetih krenule špekulacije sa idejom da se diskredituje i da se na taj način osujete neki ozbiljni razvojni planovi Crne Gore.

„Ta formula se ne napušta ni do današnjeg dana“, kazao je Đukanović i dodao da je razlog tome što i dalje ključne opasnosti po Crnu Goru dolaze sa iste adrese.

„Na toj adresi postoji pogrešna predstava, a to je da bi mojim ukljanjanjem sebi olakšali put do ostvarenja onih ciljeva koji bi bili na štetu države“, rekao je Đukanović.

Crna Gora se, kako je dodao, u međuvremenu razvila i ne zavisi više od bilo kog pojedinca.

„Korona će vjerovatno proći, ali ova bolest o kojem govorimo neće tako lako iščeznuti, ali ni u kom slučaju neće ometati Crnu Goru da nastavi svojim putem“, poručio je Đukanović.

Najčitanije