fbpx
NaslovnicaArhivaCrna Gora da iskoristi mogućnosti iz Ekonomskog i investicionog plana

Crna Gora da iskoristi mogućnosti iz Ekonomskog i investicionog plana

Podgorica, Brisel, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora bi trebalo maksimalno da iskoristi mogućnosti iz Ekonomskog i investicionog plana Evropske komisije (EK) za Zapadni Balkan, koji je osnova ekonomskog oporavka države, ocijenjeno je u Briselu.

U Briselu je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, održan sastanak Pododbora za saobraćaj, životnu sredinu, klimatske promjene, energetiku i regionalnu politiku između Crne Gore i EK.

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Barbara Jesus Gimeno, kazala je da je agresija Rusije samo ojačala odlučnost Evropske unije (EU), ali i njenih najbližih susjeda, da ubrzaju zelenu tranziciju i preduzmu odlučne i brze korake za eliminisanje energetske zavisnosti od Rusije.

„U tom smislu, računamo na Crnu Goru da vodi svojim primjerom. Snažne obaveze u predstojećim pregovorima o energetskim i klimatskim ciljevima za strane ugovornice Energetske zajednice poslale bi jasan signal o usklađivanju Crne Gore sa politikama EU“, kazala je Jesus Gimeno.

Ona je rekla i da ohrabruju Crnu Goru da maksimalno iskoristi mogućnosti iz Ekonomskog i investicionog plana EK za Zapadni Balkan, koji je osnova ekonomskog oporavka države i reformskih napora, posebno u prioritetnim oblastima čiste energije, zelene i digitalne tranzicije, povezanosti i infrastrukture.

Jesus Gimeno je kazala da je planiranje investicija u Crnoj Gori kritično i da se mnogo jači fokus treba staviti na jačanje nacionalnih administrativnih struktura sposobnih da pripreme zrelije i strateški dugoročne programe.

Ona je dodala da je Investicioni okvir za Zapadni Balkan dostupan za pripremu i sufinansiranje ključnih infrastrukturnih projekata, ali da je neophodna mobilizacija sredstava od drugih zainteresovanih strana, posebno međunarodnih finansijskih institucija i iz sopstvenih sredstava Crne Gore.

EK, kako je poručila, sa nestrpljenjem očekuje da glavni elementi reformi zelene tranzicije budu istaknutiji u Programu ekonomskih reformi Crne Gore (ERP).

„ERP je glavni strateški dokument u oblasti socio-ekonomskih reformi i mogao bi vam pomoći da upravljate i bolje odredite prioritete reformi Zelene agende“, rekla je Jesus Gimeno.

Ona je istakla značaj održavanja i proširenja EU ekspertize u crnogorskoj javnoj upravi, uključujući i oblast upravljanja i podrške EU fondovima.

„Značajan napredak u procesu pristupanja zavisi ne samo od političke posvećenosti, već i od toga da imamo prave, kompetentne i motivisane ljude na svim tehničkim pozicijama u javnoj upravi“, poručila je Jesus Gimeno.

Ona je rekla da pozdravljaju činjenicu da je strateški cilj nove Vlade da ubrza pristupne pregovore Crne Gore sa EU.

Jesus Gimeno je pozvala Crnu Goru da naredne mjesece iskoristi za ubrzanje i produbljivanje političkih i ekonomskih reformi, kao i da iskoristi preporuke iz godišnjeg izvještaja EK o Crnoj Gori za napredak na putu ka EU.

Državni sekretar Ministarstva evropskih poslova, Aleksandar Mašković, je zahvalio na kontinuiranoj podršci crnogorskim naporima u pregovaračkom procesu, a posebno na podršci u oblastima koje pokriva ovaj Pododbor.

On je saopštio da je, u oblasti saobraćaja i transevropskih mreža, fokus rada na ažuriranju Strategije razvoja saobraćaja od 2019. do 2035. godine, u skladu sa obavezama iz Akcionog plana Strategije za pametnu i održivu mobilnost Zapadnog Balkana.

Mašković je podsjetio da je Vlada od posljednje sjednice Pododbora proglasila još dva zaštićena područja mora – Park prirode Katič i Park prirode Stari Ulcinj, dok je Park prirode Platamuni prethodno proglašen u aprilu prošle godine.

“U oblasti energije i unutrašnjeg energetskog tržišta, Skupština je usvojila Zakon o nadzoru veleprodajnog tržišta električne energije i prirodnog gasa, koji je usklađen sa evropskom Uredbom o integritetu i transparentnosti veleprodajnog energetskog tržišta. Crna Gora je napravila važan iskorak uspješnim pristupanjem Platformi Evropske zajednice za ranu razmjenu informacija u slučaju radiološke vanredne situacije”, kazao je Mašković.

Šef Misije Crne Gore pri EU, ambasador Petar Marković, se zahvalio na podršci kolegama iz EK i drugih EU institucija i država članica u ispunjavanju obaveza iz poglavlja koja su predmet ovog Pododbora.

On je rekao da očekuje da će se u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na punoj implementaciji pravnog okvira EU i primjeni evropskih principa i standarda, kako bi se ispunila završna mjerila i privremeno zatvorila poglavlja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...