fbpx
NaslovnicaArhivaCPEU obilježila pet godina postojanja

CPEU obilježila pet godina postojanja


Podgorica, (MINA) – Crnogorska panevropska unija (CPEU) se, tokom petogodišnjeg postojanja, razvijala kroz projekte u čijem su fokusu bili Crna Gora i njen integracioni put ka EU, i nastavlja da doprinosi jačanju integracija i konstruktivnom kritikom pomaže da proces ide brže, kazali su iz te organizacije.

CPEU je povodom pet godina postojanja organizovala Debatu o budućnost Evrope: pogled iz Crne Gore.

IZ CPEU su podsjetili da se predsjednica Evropske komisije Ursula Fon der Laien, još prije izbora na tu funkciju, obavezala da će osnovati Konferenciju o budućnosti Evrope, u nastojanju da evropskom građanstvu da novi impuls i približi Evropu što većem broju svojih građana.

Kako su napomenuli, konferencija o budućnosti Evrope, koja je trebalo da počne 9. maja prošle godine i da traje dvije godine, odgođena je zbog pandemije koronavirusa, i počela je u maju ove godine.

Predsjednica CPEU Gordana Đurović je, u uvodnom dijelu, podsjetila da u maju, kada Evropa obilježava Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, a Crna Gora svoj Dan nezavisnosti, i CPEU obilježava svoj jubilej.

„Tačno prije pet godina je održana Osnivačka skupština naše organizacije na kojoj je bilo prisutno 150 članova i izabrano prvo Predsjedništvo“, kazala je Đurović.

Ona je navela da se osnovna ideja Panevropske unije, još od vremena njenog osnivača, grofa Kudenov-Kalergija 1923. godine, može se sažeti u misao „ujedinjena Evropa kao zajednica vladavine prava, mira, slobode i zajedničkih, evropskih vrijednosti“.

Đurović je rekla da je svoju organizacionu struktura CPEU zaokružila 14. novembra 2016. godine, kada je na osnivačkoj konvenciji mladih organizacije izabrano rukovodstvo Mladih CPEU.

Ona je kazala da su u prethodnih pet godina razvili svoju organizaciju, uspostavili partnerstva sa mnogim drugim organizacijama i lokalnim samoupravama, i sproveli mnogobrojne projekte.

„CPEU je rasla kroz svoje projekte, u čijem fokusu je Crna Gora, njen integracioni put prema EU, sa posebnim fokusom na mlade i njihovu edukaciju i podsticanje dijaloga o evropskim vrijednostima, zajedničkim politikama i ekonomskoj perspektivi“, navela je Đurović.

Ona je kazala da integracije u Crnoj Gori ne idu baš željenim tokom.

„Očekujemo nekad mnogi više od EU i ne razumijemo se nekada do kraja, ali mislim da za obje strane mora ostati konstanta da postoji dobra volja da se prave mostovi i da EU ne zakasni kod nas, kao prije 30 godina“, kazala je Đurović.

CPEU će, kako je poručila, nastaviti da daje svoj skromni doprinos jačanju ideje evropskih integracija u Crnoj Gori i konstruktivnom kritikom će pomagati da proces ide brže.

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker kazao je da su inicijative CPEU značajne i suštinske, kao i sami programi ove organizacije.

Kada je u pitanju Konferencija o budućnosti Evrope, on je napomenuo da će brojne debate u toku konferencije voditi za vrijeme predsjedavanja Slovenije, koje počinje 1. jula.

„Ono što je važan cilj najavljenih debata o budućnosti Evrope jeste da kroz dijalog sa građanima, unutar zemalja članica dođemo, između ostalog, i do određenih rješenja kako rješavati probleme i van EU“, kazao je Presker.

Prema njegovim riječima, u raspravama o budućnosti Evrope biće tema i politika proširenja, koja će se odnositi na Zapadni Balkan, a samim tim i na Crnu Goru.

„Očekuje se da će do kraja mandata ovog sastava Evropske komisije EU imati novu članicu. Znamo da je Crna Gora blizu tom putu, sa otvorenim svim pregovaračkim poglavljima, što je dobra poruka“, rekao je Presker.

On je dodao da se nada da će sa usvojenom novom metodologijom proces pregovaranja sa EU nastaviti novom dinamikom.

Presker smatra da, uprkos brojnim izazovima sa kojima se EU suočava, politika proširenja je i dalje visoko na agendi Unije.

On je napomenuo da je crnogorska Vlada opredijeljena za članstvo u EU i podsjetio da su prošle sedmice dva njena ministra naglasili da je glavni zadatak Vlade da Crna Gora za vrijeme njenog mandata postane EU članica.

„Nadam se da će Vlada nastaviti uspješno pregovore sa EU“, poručio je Presker.

On je istakao da je za uspješan napredak Crne Gore i uspješan reformski proces potrebno da se ostvari konstruktivan dijalog između vladajuće koalicije i opozicije.

„Da se počne raditi na ključnim suštinskim pitanjima koja se važna za budućnost Crne Gore“, kazao je Presker.

Kako je naveo, konstruktivnim dijalogom između opozicije i pozicije, učešćem nevladinog sektora, potrebno je napraviti neku strategiju napretka.

Presker je kazao da bi trebalo cijeli proces proširenja i vrijednosti EU predstaviti opštoj populaciji kako bi razumjeli šta to EU zaista znači.

„Jako je bitno da približimo javnosti šta je to EU i mislim da na ovim prostorima premalo ljudi zna šta EU zapravo doprinosi“, smatra Presker.

On je naglasio da će se u toku predsjedavnja Slovenije održati samit EU – Zapadni Balkan i dodao da se nada da će se postići napredak u odnosu na samit u Zagrebu koji je bio prije 20 godina.

Glavna pregovaračica Zorka Kordić rekla je da je Crna Gora jedina država kandidat koja ima sva poglavlja otvorena, uključujući potpuno usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, na nivo principa.

Kordić je rekla da Crna Gora treba da održi imidž predvodnika procesa i da dokaže da može primijeti novu metodologiju i na djelu.

Ona je kazala da je konferencija za budućnost Evrope platforma za prikupljanje ideja i da to treba da „posmatramo kao interesantna alat“.

„Iako je ova platforma ideja otvorena prvenstveno za građane EU, to ne smeta da imamo inicijative ovog tipa i mi u Crnoj Gori i da doprinesemo, bez želje da stvaramo „malu EU u sjenci““, navela je Kordić.

Ona smatra da je potrebno pitati građane gdje vide budućnost Crne Gore.

„Debata o budućnosti Crne Gore u EU treba da bude prostor gdje će razni slojevi našeg društva moći da kažu gdje vide budućnost neke sektorske politike, šta je sa politikom mladih, fokus na inovacijma i slično“, rekla je Kordić.

Predsjednica Mladih CPEU, Milica Muhadinović, navela je da svaka panevropska organizacija, u svojoj strukturi, ima i organizaciju mladih.

„Na taj način gradi se i čuva generacijski kontinuitet i energija u Panevropi“, poručila je Muhadinović.

Ona je istakla da su mladi CPEU inicirali seriju debata sa evropskim ambasadorima, gdje su bili ambasadori mnogih zemalja Unije.

„U naše aktivnosti uključivali smo i predstavnike studentske populacije sa svih univerziteta u Crnoj Gori, posebno na važnom projektu promocije Strategije pametne specijalizacije Crne Gore, prije dvije godine u Kolašinu“, dodala je Muhadinović.

Ona je navela da su aktivno učestvovali u organizaciji jedne od konferencija na Žan Mone projektu, koja je održana u Zagrebu 2018. godine.

„Učestvovali smo i na Skupštini Međunarodne panevropske unije održanoj u Strazburu u februaru prošle godine, koja je održana u zgradi Evropskog parlamenta, što je bilo posebno iskustva za mlade članove CPEU“, zaključila je Muhadinović.

Najčitanije