fbpx
NaslovnicaArhivaCijene nafte porasle na oko 53 USD

Cijene nafte porasle na oko 53 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte iznosile su na međunarodnim tržištima u petak oko 53 USD, a pojačane su oporavkom tržišta dionica koje je poljuljala zabrinutost za rast svjetske ekonomije.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 69 centi, na 52,85 USD, dok je u četvrtak zaključeno trgovanje u minusu 2,31 USD, prenosi Seebiz.

Barelom se na američkom tržištu u petak trgovalo po 96 centi višoj cijeni, od 45,57 USD. Trgovanje je u četvrtak zaključeno minusom od 1,61 USD.

Trgovce su u četvrtak uznemirile najave posustajanja svjetskog ekonomskog rasta i visok nivo proizvodnje, dok ih je u petak ohrabrio oporavak tržišta dionica u Evropi i Aziji nakon snažnog skoka američkih berzovnih indeksa, iako optimizam koči strah od novih oscilacija cijena i američke politike.

”U ovom periodu naftna tržišta prate kretanja na tržištu dionica i obrnuto”, procjenjuje predstavnica Kiwoom Securitiesa, Ahn Yea-Ha.

Prema njenim riječima, na kretanje cijena na tržištima dionica utiče zabrinutost zbog usporavanja svjetskog ekonomskog rasta i straha nijesu pošteđena ni tržišta nafte.

I predstavnik singapurske Oande, Stephen Innes, smatra da je cijene nafte pritisnulo usporavanje ekonomskog rasta i ”očekivanja snažne američke proizvodnje u novoj godini”.

Prema podacima Američkog instituta za naftu (API), zalihe sirove nafte porasle su prošle sedmice za 6,9 miliona barela, a američka Vlada objaviće o tome službene podatke.

”Ako Vladini podaci pokažu rast američkih zaliha sirove nafte, to će ograničiti rast cijena”, upozorava Ahn.

Sjedinjene Države postale su u ovoj godini, sa 11,6 miliona barela dnevno najveći proizvođač nafte u svijetu, nadmašivši Saudijsku Arabiju i Rusiju.

Ruski ministar energetike, Aleksandar Novak, izjavio je u četvrtak da će Rusija u prvoj polovini iduće godine smanjiti proizvodnju za tri do pet miliona tona u skladu sa sporazumom proizvođača o smanjenju nabavke.

Početkom mjeseca Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri, uključujući Rusiju, odlučili su da od početka iduće godine smanjie proizvodnju za ukupno 1,2 miliona barela dnevno, što je nešto više od jedan odsto globalne potrošnje.

Tržišta će u utorak biti zatvorena zbog novogodišnjih praznika, a u ponedjeljak se očekuje slaba predpraznična trgovina, navela je agencija Reuters.

OPEC ni u petak nije objavio cijenu barela korpe svoje nafte zbog Božićnih i Novogodišnjih praznika u Austriji, gdje im je sjedište.

Najčitanije