fbpx
NaslovnicaCrna GoraAndrijašević: Vrhunac posrnuća je kada crkvu uzmete za političkog pokrovitelja

Andrijašević: Vrhunac posrnuća je kada crkvu uzmete za političkog pokrovitelja


Podgorica, (MINA) – Rješavanje imovinskih odnosa samo je jedan segment komplikovanog pitanja, kakvo je “crkveno pitanje” u Crnoj Gori, ocijenio je istoričar Živko Andrijašević, navodeći da je suštinsko pitanje kako će pravoslavne vjerske zajednice na prostoru Crne Gore egzistirati i kakav će biti njihov položaj.

Andrijašević je u intervjuu Vikend novinama kazao da Srpska pravoslavna (SPC), želi da se predstavi kao legitimni nasljednik Crnogorske crkve, što vlasništvom nad njenom imovinom želi i da potvrdi.

“Ona nije legitimni nasljednik Crnogorske crkve, već to jedino može biti obnovljena Crnogorska crkva, takvog ili nekog sličnog naziva, i specifičnog položaja u odnosu na crnogorsku državu, kao što je imala do 1918. godine”, kazao je Andrijašević, ovogodišnji dobitnik Trinaestojulske nagrade.

Komentarišući aktuelna dešavanja na crnogorskoj političkoj i društvenoj sceni, Andrijašević je naglasaio da je tu sukob dva svjetonazorska koncepta Crne Gore – Nacionalističkog i građanskog, teokratskog i svjetovnog, plemenskog i modernističkog…

Prema njegovim riječima, čitav vijek jedan politički dio Crne Gore čini sve da Crne Gore nema.

“Ili tačnije, da Crna Gora postoji kao srbijanski okrug i isključivo srpsko-pravoslavna zemlja, kojoj je glava u Beogradu. Borba za stvaranje takve Crne Gore, koja u stvari nije Crna Gora, počela je 1918. godine. Ova borba imala je svoje faze, koje su uvijek završavale neuspjehom”, kazao je Andrijašević.

Govoreći o podršci koju Crkvi daju univerzitetski profesori, koji crkveno učenje uzimaju za svoju “najveću istinu”, Andrijašević je istako da je to “kraj naučnosti i intelektualnosti”.

“A vrhunac posrnuća je kada Crkvu uzmete za svog političkog pokrovitelja, a sebe smatrate vjernikom”, poručio Andrijašević.

Najčitanije